Yaz Aylarında Sağlıklı Yaşam

Yaz Aylarında Sağlıklı Yaşam

KVC- Prof. Dr. İsa Durmaz

Sıcakların artması ile insanların yaşam konforu bozulmaktadır. Özelikle nem oranının yüzde 60’ın ve hava sıcaklığının 30- 35 derecenin üzerine çıktığı dönemlerde önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Vücut ısımız sağlıklı durumdayken 36 derecedir. Bunun sabit tutulması vücudumuzdaki damarların soğukta daralması, sıcakta genişlemesi ve terleme ile buharlaşma sonucu ısı kaybı ile sağlanır.

Bu ısı ayarlama mekanizmasında giyim kuşamımızın da önemli bir rolü vardır. Kışın yünlü ve koruyucu, yazın ise gözenekli, pamuklu, beyaz renkli giysiler tercih edilmelidir.

Sıcak mevsimde bu ısı düzenleyici mekanizmanın bozulması sonucu:

1. Sıcak çarpması2. Kalp ve tansiyon sorunları sıklıkla karşımıza çıkar.
Sıcak çarpması hayatı tehdit eden önemli bir sorundur. Vücudumuzun ısı düzenleyici sisteminin ısıyı düşürememesi sonucu vücut ısısının 41 derecenin üstüne çıkması söz konusudur. Bu durumda kalp, beyin, böbrek gibi önemli organlar hayati zarar görür, kişi bazen bayılıp bilincini kaybedebilir.

Yaşlılarda, kalp hastalarında, şeker hastalarında, aşırı alkol alan kişilerde, tansiyon ilacı kullananlarda daha sık görülür.Başlıca belirtileri; baş ağrısı, baş dönmesi, baygınlık, vücut ısısının 40 derecenin üstüne çıkmasıdır.

Böyle bir durumda hasta gölge ve serin bir yere alınmalı soyulmalı, soğutulmalıdır. Şuuru yerinde olan hastalara soğuk içecek verilmelidir.

Sıcak ve nemli havanın diğer olumsuz etkisi kalp ve damarlar üzerinedir. Ani tansiyon değişiklikleri, çarpıntı, aşırı sıvı kaybı, başlıca nedenlerdir. Yaz aylarında kalp krizleri ve beyin kanaması gibi olaylar belirgin şekilde artmaktadır. Aşırı tuz ve soda tüketimi tansiyon olaylarını tetiklemektedir. 40 yaşın üzerindeki kişilerin yaza girerken mutlaka kalp kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir.

Sıcak ve nemli havanın olumsuz etkilerinden korunmak için:
_ sıcak saatlerde sokağa çıkılmaması
_sabah ve akşamüstü denize girilmesi
_gölgede ve serin yerlerde durulması
_sık sık duş alınması
_gözenekli, pamuklu, beyaz renkli giysiler giyilmesi, geniş siperli şapkalar takılması
_sebze ve meyve ağırlıklı hafif gıdalar tüketilmesi, kızartma tarzı yağlı, ağır gıdalar tüketilmemesi
_aşırı alkol alımı ve sigara kullanımından kaçınılması
_günde 2-3 litre sıvı alınması ve sınırlı çay kahve tüketilmesi
_ şeker, kalp ve tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli kullanması önerilmektedir.