Sanal Kolonoskopi Nedir?

Sanal Kolonoskopi Nedir?

Sanal Kolonoskopi; bilgisayarlı tomografi ile kalın bağırsağın üç boyutlu bir şekilde görüntülenmesi   ve sanal olarak bağırsağın içinde gezilmesine olanak veren bir çekimdir. Normal  kolonoskopideki gibi birkaç gün sulu diyet ve barsak temizliği gerektirir. 

 

KOLONOSKOPİ VE SANAL KOLONOSKOPİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Normal kolonoskopide bağırsağa bir boru ile girilerek hava verilir, sanal kolonoskopide ise küçük bir idrar sondası ile hava verilir.

Çekim süresi sadece 30 saniyedir.

Ağrılı bir işlem olmadığı için anestezi   gerektirmez.  Ancak radyasyon içeren bir incelemedir ve bir kitle görüldüğünde biyopsi alınamaz veya polip görüldüğünde çıkarılamaz. 

 

SANAL KOLONOSKOPİYİ KİMLERDE TERCİH EDİLMELİDİR?

Sanal Kolonoskopi; kolonoskopiyi kaldıramayacak kadar yaşlı olan hastalarda, yandaş hastalıkları olan kişilerde, kan sulandırıcı kullanan veya anestezi verilemeyen hastalarda tercih edilebilir. Sanal Kolonoskopi uygulaması; normal kolonoskopide darlık, tıkanıklık gibi sebeplerle ilerlenemeyerek   işlemin tamamlanamadığı durumlarda oldukça yararlıdır. Avantajları arasında sadece bağırsağın içini değil karnın içindeki diğer organları da aynı anda görüntülenmesi bulunur. Kitle görüldüğünde batın içinde yayılımı ve hastalığın evrelenmesi de yapılmış olur. 

Sanal Kolonoskopi; kolon kanseri taramasında baryumlu kolon grafisi yerine tercih edilmeli, kolonoskopinin yapılamadığı durumlarda alternatifi, eksik kaldığı durumlarda ise tamamlayıcısı olarak kabul edilmelidir.

 

SANAL KOLONOSKOPI ICIN CEKIM ONCESI KAZIRLIK NASIL OLMALIDIR?

Sanal kolonoskopi işlemi için iki gün öncesinden  itibaren çiğ sebze-meyve, yağlı ve etli yemekler, baklagil türü gıdalar yemeyiniz. (Sulu gıdalar (gazsız içecekler, komposto, tanesiz çorba vb.) ve sade-az yağlı pilav, makarna yenilebilir.)

Islemden bir gun once sadece su, çay, sade kahve, katı madde içermeyen meyve suları, meşrubat, gazoz, az tuzlu et ve tavuk suyu çorbalar, jöleler yenilebilir ve sulu diyet yapılmalıdır.

Akşam yemeği sonrası kuru barsak temizliği yapan laksatifler alınıp kullanılmalı ve gece 12.00 den sonra su da dahil olmak üzere hiçbirşey içilmeden çekime aç olarak gelinmelidir.

Sabah evden çıkmadan son olarak lavman uygulanması yapılmalıdır.

 

Uzm. Dr. Duygu Engin