İnsülin Direnci ve Beslenme

İnsülin Direnci ve Beslenme

İNSÜLİN DİRENCİ VE BESLENME

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR:

İnsülin direnci, vücuttaki şekeri kontrol etmek için salgılanan insülinin etkisini göstermesindeki zorluk olarak tanımlanabilir. İnsülin direncinde vücut kan şekerini kontrol altına almak için sağlıklı bir bireye göre daha fazla insülin salgılar ve insülinin vücutta depolanmasına neden olur. İnsülinin vücutta depolanması ise vücut yağ oranının artmasına neden olur. İnsülin direnci eğer kontrol altına alınmazsa ileri dönemlerde obezite, diyabet, karaciğer yağlanması, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Nedenleri:

İnsülin direncine genetik yatkınlık, fazla kilo, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme gibi faktörler neden olabilir.

Belirtileri:

İnsülin direnci sık tatlı yeme isteği, hızlı kilo alımı, yorgunluk hissi, sürekli acıkma hali, yemek sonrası uyku hali, kilo verememe, bel çevresinde yağlanma, kadınlarda adet düzensizlikleri gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Tedavi:

Tedavide diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi bir bütün olarak uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar kullanabilmektedir.E İnsülin direnci seviyesi normale döndüğünde hastaların iştahları kesilir ve kilo vermek kolaylaşır.

İnsülin direnci ve beslenme

Öncelikle kilo kaybı sağlanmalı(haftada 0,5-1 kg kadar).Şeker ve şekerli besinlerden kaçınılmalı. İnsülin direncinde sürekli acıkma hali olduğu için 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenilmeli.Doymuş ve trans yağlar yerine zeytinyağı,fındık yağı gibi doymamış yağlar tercih edilmeli. Lifli gıdaların insülin direncinin kontrolünde etkili olması sebebiyle daha lifli gıdalar tercih edilmeli. Karbonhidrat kısıtlanmalı glisemik indeksi daha düşük besinler tüketilmeli(Tam buğday ekmeği, kurubaklagiller, elma, greyfurt, armut, çilek). Süt ve süt ürünleri mutlaka tüketilmeli(Günde 2-3 porsiyon).

Tınaztepe Galen Hastanesi

Diyetisyen Özgün Tuna