Rahim Ağzı Kanseri Taraması

Rahim ağzı kanseri için kimler taranmalıdır?

Detaylı bilgi ve randuvu almak için tıklayınız.

21 ila 29 yaş arasındaki tüm kadınlar her 3 yılda bir Pap testi yaptırmalıdır. Bu yaş grubunda HPV (Human PapillomaVirus) testi taraması, anormal Pap testi takibinin bir parçası olarak kullanılabilir.

30 yaşından 65 yaşına kadar taramanın tercih edilen yolu, 5 yılda bir veya 3 yılda bir sadece Pap testi ile HPV testi ile birleştirilmiş Pap testidir.

Rahim ağzı kanseri riski yüksek olan, rahim ağzı kanseri, rahim ağzı kanseri ön kanseri veya HIV enfeksiyonu teşhisi konan kadınlar, sağlık ekibinin tavsiyelerine uymalıdır.

Son 10 yılda düzenli tarama yaptıran 65 yaş üstü kadınlar, son 20 yılda ciddi bir kanser öncesi (CIN2 veya CIN3 gibi) bulunmadıysa serviks kanseri taramasını durdurmalıdır. CIN2 veya CIN3 öyküsü olan kadınlar, anormallik bulunduktan sonra en az 20 yıl boyunca test yaptırmaya devam etmelidir.

Total histerektomi (rahim ve serviksin alınması) olan kadınlar, histerektomi servikal kanser (veya kanser) tedavisi için değilse, Pap testleri ve HPV testleri ile taramayı bırakmalıdır. Rahim ağzı alınmadan histerektomi (supraservikal histerektomi olarak adlandırılır) olan kadınlar, yukarıdaki kılavuzlara göre rahim ağzı kanseri taramasına devam etmelidir.

Sonuç anormal* olmadıkça, her yaştaki kadın her yıl herhangi bir tarama testi ile TARAMA YAPILMAMALIDIR.

* Tarama sonuçları anormal olan kadınların 6 ay veya bir yıl sonra Pap testi (bazen HPV testi ile) yaptırması gerekebilir.

Önemli!

HPV'ye karşı aşılanmış olsanız bile, yine de bu yönergeleri izlemelisiniz.

Çocuk sahibi olmayı bırakmış olsanız bile, yine de bu yönergeleri izlemelisiniz.

Sizi Arayalım